Rabu, 26 Januari 2011

KUIH BAKUL

Macam dah lama tak makan kuih bakul. Dah banyak tahun rasanya. Ari tu, pegi supermarket, tengok kuih bakul bertimbun timbun orang duk jual, sama naik ngan limau mandarin. Maklum la, nak raya cina kan.



Aku pun tatau kenapa aku tak makan kuih bakul dlm tempoh yang lama. Takde alasan. Dedulu, aku kenal kuih bakul ni sbb abang ipar keje ngan tauke cina. Tiap2 kali nak raya cina, mmg byk dia dpt limau ngan kuih bakul.

Ingat lg masa tu, kakak dan mak (2-2 dah arwah. Al fatihah) akan potong nipis nipis, celup telur dan goreng. Sedap sungguh. Masa tu kuih bakul kecik2 jer. Dorang buh dlm plastik nipis tu. Tutup nya pun plastk nipis di potong bulat. Now, aku susah nak jumpa yg lagu tu. Kalo kat supermarket harus lah dipack dgn lawa kan. Dan ada brand masing2. Yang paling penting, HALAL.



Ini kuih bakul yang aku beli ahad lepas. Siap ada gambar arnab lg. Maklum ler, tahun arnab katanya.

Tapi aku makan gitu jer, tak sempat pun nak goreng bagai. Hehe

3 ulasan:

atty's berkata...

kty pun suka makan kuih bakul gtu je

MULAN berkata...

camna ropa kuih bakul tu ekk..

SueGinola berkata...

Salam...
Sedap ke kuih bakul ni..rasa camne yea..macam nak try je..^_^