Khamis, 2 April 2009

SEDAPNYA KULAT PUSU

Kulat pusu atau nama hilirnya cendawan busut.

Sapa pernah makan?

Entry aku dulu2 ada gak buat pasal cendawan ni. Tp kali ni aku buat lagik. Nasib korang ler. Haha

Cendawan ni mmg bermusim. Tp ikut musim gak, ada musim kurang. Ada musim mmg byk. Bila byk, rege dia down giler sbb takleh nak simpan lama. Tp rasakan bila stok kurang. Harus rege sakit hati nak beli.

Kebetulan, masa aku kluar nak cari makanan utk lunch, terjumpa sorang kakak ni bawan cendawan busut. Dia nak tolak kat peniaga, tp dh ramai peniaga yg ada stok. Makanya dia pun menjaja lah.

Kalo beli kt peniaga, satu ikat tu 2 hengget. Tp kakak ni tetap jual 1 hengget seikat. Dah la yg dia punya ni blom kembang dan masih fresh.

Punya lah aku tamak siap beli 3 ikat. Haha

Rupa cendawan busut.





So, semalam aku baru masak seikat. Ada lagi dua ikat dlm peti ais. Masaknya simple jer. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan lada hitam. Rebus cenggitu jer. Aku biasa campur ngan pucuk cekak manis. Org lain campur ngan pucuk niding lah apa lah. Tp semalam takde cekak manis kat rumah, so MIL ambik pucuk cermai. Ok gak rasa dia. Hihi

Malam ni nak masak lagi. Uish...sedapnya.

16 ulasan:

pB berkata...

Sedap ker??

are berkata...

ohh...sedapnyer kv..dh b'kurun xmkn..mmg sedap masak simple gtu!!!

yuyee cap limau berkata...

wauu..sedap tu..mkn plak ngn ikan goreng n budu..

Ma_sUyinFiqah berkata...

aku rasa penah nampak tapi tak der batang ler.Tak tau pe rasanya sbb tak penah makan sbb Cik W tak makan jadi kalu masak aku sorang jer yg makan. Dia resdung.

Zareda Norman berkata...

Sedap ni, kak zar pernah makan kat kg cik hubby... kak zar masak bening ajer.. tumis ngan bawang dan ikab bilis..

izawani/JEEN berkata...

Wah... kenangan betul. Masa kekecik dulu biasa la makan kulat nih... cendawan busut, cendawan sisir... huhuhu... sedapppppppp... mintak sikit... akak tak pernah jumpa kulat ni kat market changloon...

L!3z@ berkata...

uwaaa..da lma xmkn...wndu glerrr...suke sgt kulat ni..my favo tau...dlu kt kg slalu mkn..

KV berkata...

kak pb,
bagi kv mmg sedap sgt lah. Kalo org lain tak tau la plk.

are,
bila balik kg halaman? Tahun dpn buleh makan lah kut.

yuyee
ahahaha..bertambah nasik nanti.

mas,
cer try makan. Mana tau kut2 berkenan.

kak zar,
sedap kan?

kak wani,
kat kedah takdak busut kah? Hihi

lieza,
huhu...sedap sungguh kan.

HappyIrfa berkata...

wah kakpb x penah make ko?lamo doh tok jupo kulat pusu ni..terliur pulak,kalau dekat2 buleh suruh kv belikan..

Cik Anie berkata...

sedapnya... neway..ssalam ziarah dari saya

arianna adrizal berkata...

ooo cendawan busut namanya. penah nmpk dlm blog sape ntah. lupe. tp dlm pic tu nmpk kontot2, pastu gumuk2. katanya cendawan lucah. xpasti la nape. sy kan masih anak-anak ;p

Alina... berkata...

Salam..
Bru jer keruangan KV nie..
dpt blog KV dari blog kaklady..
kita tak pernah dgr pulak 'kulat pusu' ni..
mesti sedapkan..
semoga sudi jadi rakan blog saya yer...

aNIe berkata...

KV...yang akak tau...cendawan busut ni kalau masak air camtu mcm KV cakap tu pun sedap...manis...

Dulu masa arwah maksedara masih ada dia sering kutip cendawan busut ni ketika di kebun getah...sekarang kat sini dah susah nak jumpa...

cendawanintim berkata...

ko makan aku yer nok!!

edyan7 berkata...

tak pernah makan lagi... cendawan kukur ade makan... best jugek, rasa cam ayam! haha

nnt aku survey kat pasar...leh try nih!

F A R Y N berkata...

kak,nasi goreng cendawan satu !!!
ahahhahaa